Bodegas Sonsierra

Vinařství se nachází v městečku San Vicente de la Sonsierra, kde odrůda Tempranillo nachází své ideální stanoviště. V roce 1962 se tedy více než 240 vinařů rozhodlo spojit svých 430 hektarů vinic, čímž se splnila stará touha městských farmářů: vytvoření družstva, které by vyrábělo svá vlastní vína.

V současné době má Sonsierra 516 hektarů vlastní vinice rozložené na téměř 1 500 malých pozemcích s vinicemi ve stáří od 20 do 130 let, které po několik generací vlastní partneři vinařství. V nich se pěstují pouze původní odrůdy Tempranillo Tinto, Tempranillo Blanco a Viura v hlubokých půdách, vápnitých jílech, které se postupem času lépe přizpůsobily terénu a v průběhu let přežívaly a vyráběly vína uznávaná po celém světě.

Společnost Bodegas Sonsierra v novém procesu certifikovala devět unikátních vinic, který byl zahájen v roce 2012, kdy, jak nám vysvětlil jejich hlavní enolog Rafael Usoz, začali kontrolovat nejstarší vinice, rozlišovat je a provádět přesné kontroly v průběhu let. Rafael také říká: „Už jsme ocenili myšlenku vybudovat nové vinařství na výrobu vín menšího objemu a s příchodem kategorie jedinečného vína jsme dali projektu definitivní impuls, protože se dokonale hodil k tomu, co jsme hledali.“ A právě toto oslovilo i Vinný Újezd, který se začal o vinařství zajímat a dovážet jejich vína do ČR.

Devět vinic je klasifikováno podle výšek, od 410 metrů od nejblíže k řece Ebro po nejvyšší místo, která se zvedá na 620 metrů a má několik typů odrůdy Garnacha vysázených v roce 1927. Existuje pouze jedna single vinice, která přesahuje jeden hektar a nejmodernější „pochází ze šedesátých let. „Jedná se o enologické dědictví, které má nevyčíslitelnou hodnotu,“ říká vinař.