Vignobles Mayard

Pátá generace vinařů rodiny Mayard má na starost 43 hektarů vinic v Chȃteauneuf du Pape, včetně osmi hektarů na nejslavnější oblasti La Crau.  Málem všechno bylo jinak, protože na konci 19. století se Gratien Mayard už už chystal v depresi po poškození rodinných vinic fyloxerou k emigraci do Spojených států amerických.

Vinařství  vede Francoise Roumieux, je to tedy vinařství vedené ženou, pomáhá jí  enolog Philip Cambié (stejný jako u Fond Croze). Mayard se orientuje na udržitelné zemědělství, tradiční a převážně ruční  práci na vinici.  Podobně jako většina vinařů v Chȃteauneuf du Pape přísahá rodina Mayard na Grenache, hovoří o ní jako o královské odrůdě a je základem, na kterém jsou vystavěna všechna cuvée. Ruční sběr v pravý okamžik (hlídaný doslova s hodinkami v ruce) a malé košíky jsou další podstatné postupy, hrozny se nemají porušit, aby nezačaly oxidovat a musí být dokonalé vyzrálé (ani to uhlídat při celkem 13. různých parcelách, které vzhledem k nestejné poloze nedozrávají ve stejný okamžik, není snadné). Hrozny se kontrolují při sběru a pak ještě znovu na stole ve sklepě. Nestejné dozrávání je také důvodem toho, že vinifikace části vín  probíhá odděleně. Všechny bobule se otrhávají, Mayard tedy nepracuje vůbec s třapinami, nasypou se (jen gravitací) do betonových tanků a s využitím jen přírodních kvasinek se za kontrolované teploty (25- 30 stupňů) nechají kvasit. Jednou až dvakrát denně se  potápí klobouk, aby se vytěžilo co nejvíc barvy, taninů a  antokyanů ze slupek a denně se obsah tanků přečerpává.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení